Klangmassage

Klangmassage innebär att man ställer en eller ett antal tibetanska klangskålar på eller runt kroppen, t.ex. ovanför huvudet, nedanför fötterna, på ryggen, magen eller undersidan av fötterna. Skålarna slås an med en filtkläpp och börjar vibrera varvid en närapå magisk klang sprider sig i rummet. Du som klient ligger på en säng i dina egna kläder med en filt över dig. Vibrationerna och det vackra ljudet från skålarna ger ett märkligt behagligt tillstånd i kroppen med betydande hälsoeffekter som följd.

Klangmassage bidrar till att:

  • uppnå ett tillstånd av djup avslappning
  • lösa kroppsliga och själsliga blockeringar
  • varsamt massera och harmonisera varje kroppscell
  • höja självmedvetandet och kreativiteten
  • stärka de självläkande krafterna
- skapa ny livsglädje

Bakgrund

Klangmassagen knyter an till urgamla orientaliska kunskaper om klangens läkande verkan. Grundaren av den moderna klangmassagen och klangterapin är Peter Hess, född 1941 i Tyskland. Han var ursprungligen diplomingenjör för fysikalisk teknologi men har på senare år helt ägnat sig åt att anpassa dessa österländska kunskaper till den västerländska kulturen och ett modernt tänkande.

Peters forskningar ledde fram till bildandet av Institut für Klang-Massage-Therapie. Numera omfattar institutet ett stort antal föreläsare som utbildat över 3000  klangmassörer och klangterapeuter. 
Verksamhet finns idag i Tyskland, Österrike, Schweiz, Polen och Ungern, och sedan 2004 också i de skandinaviska länderna.

Passar klangmassage alla?

De flesta mår bra av klangmassage, men hur välgörande det än är bör man ändå undvika det i vissa fall. Människor med psykotiska eller fastställda svåra fysiska sjukdomar, epileptiker och gravida i ett tidigt skede bör inte utsättas för så kraftfulla klanger. I samråd med läkare kan dock vissa undantag göras.

Det bör också sägas att även om klangmassage har en omvittnat god effekt på människors hälsa kan det inte ersätta en medicinsk behandling för fysiska och psykiska sjukdomar där legitimerad läkare krävs. Däremot fungerar den mycket bra som komplement till den traditionella medicinen eftersom klangerna stärker immunförsvaret och gör kroppen mer benägen att läka.